top of page

Kimberly J. ROBINSON (Universitatea din Virginia) despre sclavie ca sistem de analfabetism impus

Writer's picture: Sorina GeorgescuSorina Georgescu

Conferinţa: Teaching Race and Slavery in the American Classroom - Gilder Lehrman Center 2022 Annual Conference [Cum predăm noţiunile de 'rasă' şi de 'sclavie' în sălile de curs americane (2022)

Masă rotundă - concluzii: Why Do We Teach US History? [De ce predăm istoria SUA?])

Cărţi recomandate: Heather Andrea Williams > Self-Taught: African American Education in Slavery and Freedom (The John Hope Franklin Series in African American History and Culture); David Walker's Appeal


***

*Avem în Statele Unite o istorie făcută din împotrivire, din adaptare şi reformă, şi cred că aceasta este o poveste din care trebuie să ne inspirăm şi să vedem istoriile multor oameni, nu doar pe cele ale colonialiştilor care se luptau contra britanicilor. Ceea ce vreau să vă povestesc azi despre împotrivire, despre luptă, priveşte legea care a guvernat educaţia sclavilor.


*Încă ceva ce cred că este adesea ignorat, şi ceva ce încerc, prin munca mea, să ajut lumea să înţeleagă, este felul în care inegalitatea este pur şi simplu parte integrală a sistemului nostru de învăţământ, şi dacă îi învăţăm pe cei tineri despre asta, ei vor avea astfel informaţia necesară pentru a încerca să schimbe sistemul.


*Aşadar, unul din lucrurile la care încerc să mă asigur că lumea se gândeşte, inclusiv în cadrul istoriei, este: de ce suntem noi aici? De ce avem şcoli publice? Ce facem noi?


*Predau un curs despre rasă, educaţie şi legi la Universitatea din Virginia. Din nou, la fel ca mulţi dintre cei pe care i-am auzit week-end-ul acesta, şi studenţii mei se miră: “De ce nu am învăţat aşa ceva la şcoală?” Lucrez cu masteranzi, deci au terminat deja cu bine şcoala, au trecut cu bine şi prin liceu şi sunt acum la una dintre Facultăţile de Drept de vârf din ţară. Şi recunosc că nu au mai auzit cam nimic din ceea ce vorbim noi.


*Aşadar, când vorbim despre înţelegerea sclavilor şi a educaţiei lor, este important să înţelegem în primul rând, nu doar că sclavia a fost un sistem de analfabetism obligatoriu, dar şi că a existat o lungă istorie de împotriviri la acest analfabetism impus.


*Am peste 50 de ani şi, ştiţi, povestea sclaviei, atunci când era spusă totuşi, era o imagine foarte distorsionată şi ne-adevărată. Dar când înţelegi cu adevărat ceea ce făceau sclavii pentru a se împotrivi sclaviei lor, îi ajuţi pe studenţi să înţeleagă sensul lui “a acţiona”, faptul că nu doar colonialiştii li se împotrivesc britanicilor, ci şi sclavii se împotrivesc celor care îi ţin în sclavie.


*Deci, ceea ce vedeţi nu este doar faptul că sclavii încercau să scape pe “Calea Clandestină” [Underground Railroad - reţea de rute clandestine şi case sigure, din Statele Unite, la începutul şi la jumătatea secolului 19, folosită de afro-americani pentru a fugi de la stăpâni şi a ajunge în statele libere şi în Canada - n.r.]. Sclavii se învăţau unii pe alţii să citească, creau şcoli pentru a învăţa să citească, şcoli adesea ascunse. Unii stăpâni chiar îi învăţau să citească, pentru a-i ajuta la treburi, iar stăpânele o făceau şi din datorie creştinească, iar copiii stăpânilor de sclavi, pe măsură ce ei înşişi învăţau să citească, îi învăţau de multe ori şi pe cei care aveau grijă de ei.


*Pe lângă sclavi, mai erau şi africani liberi care, nu doar că aveau şcolile lor pe timpul săptămânii, dar aveau şi Şcoli de Duminică, de ucenicie, şi alte lucruri pentru a se învăţa unii pe ceilalţi să citescă. Deci, ceea ce este foarte important de înţeles, este că legea a fost unul dintre mecanismele cheie pentru interzicerea cititului de către sclavi.


*Ceea ce vedeţi este că din prima jumătate a anilor 1700, avem Spania care încurajază revolta sclavilor în coloniile engleze. De ce? Nu pentru că le păsa de cei ţinuti în sclavie. Ci pentru că este vorba despre o luptă de putere pentru colonii. Aşa că, ceea ce vedeţi sunt spaniolii care le promit libertate sclavilor care fug şi ajung în Florida.


*În anul 1738, Spania a emis un edict care încuraja interacţionarea, pentru a submina şi destabiliza economia. Deci, avem Revolta din Stono, în 1739, şi un grup mare de sclavi…A început cu doi sclavi, şi a ajuns până la 60-100, şi aceştia s-au răsculat împotriva stăpânilor lor, şi-au luat arme de foc, şi în mod clar au omorât cel puţin 20 de localnici, şi încercau să-şi obţină libertatea. Au fost în cele din urmă învinşi de miliţie a doua zi.


*Dar ceea ce vedeţi ca reacţie la această revoltă este – în Carolina de Sud – o lege adoptată îndată – despre citit. De ce? Pentru că analfabetismul este o unealtă de oprimare, iar ştiinţa de carte este un instrument al libertăţii. Şi au înţeles că dacă le interziceau sclavilor posibilitatea de a citi, îi puteau controla mai bine. Aşa încât capacitatea de a citi a devenit un simbol al superiorităţii rasiale şi culturale.


LEGI DIN CAROLINA DE SUD CARE INTERZIC A-I ÎNVĂȚA PE SCLAVI SĂ CITEASCĂ

Carolina de Sud 1740

INTERDICȚII: “toţi şi fiecare persoană şi oricare persoane” care vor învăţa un sclav să scrie

MOTIV: A-i învăţa să scrie “poate aduce mari inconveniente”

PEDEPSE: Se va plăti amendă suma de 100 de dolari bani curenţi


Carolina de Sud 1800

INTERDICȚII: Sunt ilegale toate adunările şi congregaţiile sclavilor, ale negrilor liberi, …cu scopul instruirii mentale. Este ilegală întâlnirea şi adunarea, cu scopul instruirii mentale, a serviciului religios, fie înainte de răsăritul soarelui, fie după apus”.

MOTIV: Legea anterioară insuficientă pentru menţinerea sclavilor, a negrilor liberi, “în cuvenită supunere”

PEDEPSE: Nu mai mult de 20 de bice


*Şi le dau studenţilor mei textele legilor din colonii care au interzis ca sclavii să fie învăţaţi să citească. Şi vă pot recomanda o carte minunată pe tema asta - Heather Andrea Williams > Self-Taught: African American Education in Slavery and Freedom (The John Hope Franklin Series in African American History and Culture). Vă recomand călduros cartea, este o lectură minunată. Ceea ce vedeţi în acest tabel este faptul că numeroase state au avut mai multe legi care interziceau sclavilor să înveţe să citească. De ce au nevoie de mai mult de o lege? De ce apar mai multe? Din cauza împotrivirii în faţa acestor legi.


*Dar observaţi cum la început, în anul 1740, îndată după această revoltă, se adoptă o lege care interzice tuturor şi oricărei persoane să înveţe un sclav să scrie. Există o pedeapsă financiară, şi acesta este Actul inţial. Dar observaţi apoi cum, după 60 de ani, vorbim despre orice instruire mentală, de oricare fel ar fi ea. Deci şi citit, şi scris, şi memorat, şi aritmetică, şi altele. Observaţi că poţi primi o pedeapsă corporală, nu mai mult de 20 de bice. Era clar că trebuia mărită acoperirea a ceea ce nu puteai face şi că trebuia o pedeapsă mai severă. De ce? Pentru că sclavii continuau să se împotrivească şi căutau să obţină chiar acea instruire mentală.


*Şi aici este una dintre poveştile mele favorite – vreau doar să subliniez această traiectorie – în anul 1834, observaţi că spun în mod special că nu poţi avea şcoli:


Carolina de Sud 1834

INTERDICȚII: Orice persoană care va învăţa, de acum înainte, orice sclav să citească sau să scrie, va fi supusă pedepsei…Aceeaşi pedeapsă şi dacă orice persoană de culoare - liberă sau sclav - va deţine orice ŞCOALĂ sau alt loc de instruire, pentru a învăţa orice sclav sau persoană liberă de culoare să citească sau să scrie

MOTIV: Sclavii începuseră să-şi facă şcoli

PEDEPSE: Pentru albi: o amendă de maxim 100 de dolari şi închisoare pentru nu mai mult de 6 luni. Pentru persoanele libere de culoare: să fie biciuite cu maxim 50 de bice, şi o amendă de maxim 50 de dolari. Pentru sclavi: să fie biciuiţi la discreţia curţii de judecată cu maxim 50 de bice, iar cel care informează curtea să aiba dreptul la jumătate din descoperire, şi la a fi considerat un martor competent.


*De ce toate acestea? Pentru că nu numai că se împotriveau acestor legi care iţi interziceau să îi înveţi să citească, dar îşi şi făceau şcoli pentru a se învăţa unul pe altul să citească. Dar ceea ce mai vedeţi în poveste este înrăutăţirea continuă a pedepselor. De ce? Pentru că cei din colonii îşi dau seama ca această populaţie creşte şi în unele locuri îi devansează numeric, aşa că încearcă nu doar să menţină acest analfabetism obligatoriu, dar încearcă să controleze această populaţie prin a le impune neştiinţa de carte, şi daca nici aşa nu merge, atunci prin bice şi închisoare. Deci, ceea ce este important aici este ideea de “a acţiona” în rândul sclavilor, şi felul cum încearcă să li se împotrivească celor care îi vor în continuare sclavi.


*Le mai puteţi arăta şi textul numit Apelul lui David Walker. David Walker a scris un document în anul 1829, prin care a chemat nu doar la împotrivire contra stăpânilor, ci chiar la violenţă. Adică, dacă ei te-ar fi omorât pe tine, de ce să nu vrei să-i omori şi tu pe ei? Şi deci, el nu doar că face apel la violenţă, dar şi spune: “America este mai mult ţara noastră decât a albilor. Noi am îmbogăţit-o cu sângele şi lacrimile noastre.” Apoi întreabă: “o să ne alunge de pe proprietatea noastră şi din casele noastre, pe care le-am câştigat cu sângele nostru?” David Walker se opune parţial ideei ca toţi negri să se întoarcă pur şi simplu în Africa. "Nu, acesta este pământul nostru, pământ pe care l-am lucrat şi sângele nostru, sudoarea noastră, şi lacrimile noastre sunt în acest pământ, şi este important să ne menţinem pe poziţii cu revendicarea acestui pământ".

*Şi ce vedeţi ca reacţie? Vedeţi multe legi spunând nu doar că nu vrem acest pamflet distribuit - deci acest distribuitor şi-a croit drum prin tot Sudul şi, de exemplu, în Georgia, după ce au pus mâna pe 60 de exemplare, peste 10 zile legislatura adoptă o lege – deci nu doar că nu poţi distribui documente care să incite lumea la împotrivire, dar li se mai şi interzice sclavilor să citească, ca să nu poată niciodată citi un astfel de document care spune, în esenţa, aruncă-i de la putere pe aceia care te ţin sclav.


*Aşadar, cred că este important să înţelegem, iar legile chiar ne spun povestea acestor împotriviri repetate, dar şi a capacităţii de adaptare. Capacitatea care îţi trebuie pentru a învăţa pe cineva să citească sub ameninţarea biciului este acel tip de împotrivire de care avem cu adevărat nevoie azi. Aceeaşi atitudine în faţa legilor care încearcă să suprime informaţia şi să suprime predarea unei înţelegeri mai inclusive a istoriei naţiunii noastre, este lecţia pe care trebuie să o învăţăm de la cei care au fost sclavi. Si, în fine, voi încheia cu acest punct.


*Există o legătură între ceea ce se întâmplă cu neştiinţa de carte impusă la începuturile istoriei naţiunii noastre, şi lipsurile pe care le vedem azi în şcolile noastre publice, în special în ceea ce priveşte resursele oferite copiilor negri şi maro. Aşa că o să vă arăt o statistică ce îţi rămâne în minte. EdBuild, o organizaţie care se ocupă cu cercetarea în învăţământ, a constatat o prăpastie de 23 de miliarde de dolari între şcolile administrate local în proporţie de 75%, cu 75% sau peste elevi albi, şi cele cu 75% elevi de alte culori. Acesta este un studiu recent. Deci, ceea ce vedeţi astăzi în America este că mult prea des trimitem copiii negri şi maro la şcoli care doresc să meargă mai departe pe această moştenire a analfabetismului impus. Şi cred că asta trebuie să-i ajutăm pe copiii noştri să înţeleagă, pentru a putea demonta împreună acest sistem şi pentru a construi în loc o uniune mai perfectă.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page